Proje Açıklaması
Kalp ve Damar Hastalıklarında Beslenme
Tüm vücuda kan depolayan ana organımız olan kalbin sağlığının korunması genel sağlık durumu açısından çok önemlidir.
Kalp damar hastalıklarına neden olan risk faktörleri; bireyin denetimi altında olmayan ve olan olmak üzere 2 grupta incelenebilir. Bireyin denetimi dışında olan faktörlerin başlıcaları; yaş , cinsiyet ve kalıtımdır. Ancak bu faktörlerin riski, erken yaşlarda başlayan koruyucu önlemlerle azaltılabilir.
Yapılan çalışmalarda görülmüştür ki; her yıl dünyada 17 milyon kişi kalp damar hastalıkları nedeniyle yaşamını yitirmektedir.
Kolesterol ve TG (kan yağları) düzeyleri, sigara, hipertansiyon, diyabet, stres, şişmanlık, egzersiz kardiyovasküler hastalıklara karşı bireyin yaşam tarzındaki değişikliklerle denetiminde olan faktörlerdir. Her hastalık durumunda olduğu gibi kalp-damar hastalıklarında da doğru beslenmenin önemi tartışılamaz.
Kalp Damar Hastalarına Yönelik Başlıca Beslenme Önerileri;
- Doymuş (katı) yağ tüketiminizi azaltınız. Yemeklerinizde zeytin yağı tercih ediniz.
- Omega-3 yağ asidi tüketimi arttırmak kalp sağlığı açısından önemlidir. Haftada 2 gün balık veya öğünlerde ceviz tüketimi omega-3 tüketiminize fayda sağlayacaktır.
- Margarin , hazır çorbalar,hazır soslar, konserve besinlerden içerisinde yüksek oranda monosodyum glutamat (MSG) ve trans yağ bulunduran paketli hazır tüm gıdalardan uzak durulması gerekmektedir.
- Hipertansiyon hastalarının bitki çayı ve maden sularını ölçülü ve kontrollü bir biçimde tüketmeleri gerekmektedir.
- Az yağlı süt ve ürünlerinden alınan Kalsiyum (Ca); kan basıncının düzelmesine ve kardiyovasküler hastalık riskinin azalmasına yardımcı olur.
- Taze ve mevsiminde olan meyve ve sebzelerin tüketimini arttırmak sindirim sisteminin düzenlenmesi açısından önemlidir. Aynı zaman da yüksek posa içerikleriyle safra asitlerinin kana ge[s1] çişini önleyerek kalp damar hastalıkları riskini azaltırlar.
- Ekmek tercihinizi tam buğdaydan yana kullanınız.
- Kurubaklagil ve yulaf tüketimizi arttırınız. Yulafın; çözünür posa içeriğiyle kan yağlarını (TG) düşürücü etkisi vardır.
- Besinlerin pişirme yöntemlerine özen gösteriniz. Kızartma işleminden uzak durarak ızgara ile pişirme yöntemini kullanmanız kalp sağlığınız açısından uygun olacaktır.
- Eğer hipertansiyon hastası iseniz; yemeklerinizde salça, karbonat, kabartma tozu ilavelerini azaltınız.
- Vücudunuzun ihtiyacı olan min. 1,5-2 lt su tüketiminizi aksatmayınız.
- SİGARA tüketiminiz olmamalıdır.
- Egzersizi bir yaşam biçimi haline getiriniz.
- Kendinizi aldığınız ürünlerin etiketini okumaya alıştırınız.