Proje Açıklaması
0-3 Yaş Beslenmesi
Dünya Sağlık Organizasyonu, Beslenme Organizasyonu (WHO, FAO) gibi kuruluşların 0-1 yaş grubu arasındaki bebeklerin beslenme konusuna çok önem verdikleri gözlenmektedir.Bunun başlıca nedeni de, bu dönemde bebeklerin sorunları ve ölümlerinin ana kaynağının beslenme bozuklukları olmasıdır.
Doğumdan sonra ilk altı ay süresince bebeğin fizyolojik ve psikososyal ihtiyaçlarını tek başına mükemmel bir şekilde karşılayan anne sütü, anne ve bebek bağının kurulmasında önemli rol oynar. Bebeğin ilk altı ay tek başına anne sütü ile beslenmesi, altıncı aydan sonra ek besinlerle birlikte anne sütü ile beslenmenin devam etmesi ve emzirmenin iki yaşın sonuna kadar sürdürülmesi; bebeğe sayısız yararlar sağlar. Anne sütü ile beslenmenin yararları sadece anne sütü ile beslenme süreci ile sınırlı kalmayıp, ileri yaşam sağlığı üzerine önemli oranda olumlu etkileri vardır. Bu nedenle sağlıklı temellerinin atılmasında anne sütü ile beslenmenin önemi tartışılmaz.
Çocukların beslenmesi yetişkinlerden farklıdır. Nedenleri;
- Sindirim sistemi özellikleri ve kendilerinin yiyebilme yeteneklerinin az oluşu ve çocukların diyetlerinde belirli yiyeceklerin bulunma zorunluluğudur.
- Büyüme ve gelişme sırasında enerji harcanması yetişkinlerden farklıdır.
- Yeni dokuların yapımı, protein, mineral ve vitamin ihtiyacını arttırır.
Bebekler ilk altı ay yalnızca anne sütü ile beslendikten sonra, anne sütü ile beraber 6.aydan sonra ek gıdalara başlanmalıdır.
6-7. AY: ANNE SÜTÜ+Yumuşak ezme kıvamında besinler ( yoğurt,muhallebi,yumurta sarısı),sıvı besinler (meyve ve sebze suları)
7-8. AY: ANNE SÜTÜ+yumuşak besinler+6-7. aya ek olarak ;püre kıvamında besinler (sebze püre,meyve püre,sebze çorbası,ekmek içi,kıymalı çorbalar)
8-12 AY: ANNE SÜTÜ+ 7-8. aya ek olarak; püre kıvamında çatalla ezilmiş besinler( sebze yemekleri,dolma içleri,köfte türevleri) verilebilir.
Bu yaş grubu çocuklar;
- 1 yaşından önce balık, tam yumurta, fındık-fıstık gibi kuruyemişler, şeker ve kepekli ürünler tüketilmemelidir.
- Mayonez, dondurma gibi çiğ yumurtadan yapılmış ürünler, pastörize olmamış sütten yapılmış peynir ve ürünleri 2 yaşından önce tüketilmemelidir.
- Tercihen 6 aydan önce ek besine başlanılmamalı, 2 yaşına kadar emzirmeye devam edilmelidir. Tamamlayıcı besinler eğer çocuk anne sütü alıyorsa günde 3 kez , almıyorsa günde 5 kez verilmelidir.