Proje Açıklaması
Emziklik Dönemi Beslenmesi
Emziklilik döneminde yeterli ve dengeli beslenme; anne ve bebeğin sağlığı ve emzirmenin verimi açısından büyük önem taşır.Bir bebeğin büyüme ve gelişme döneminde alması gereken en önemli besin anne sütüdür ve annenin yeterli miktarda ve nitelikte süt üretebilmek için beslenme şekline dikkat etmesi gerekir. Anne sütü, bebek beslenmesinde en mükemmel besindir.
Emziklilik Döneminde annenin besin ögesi ve enerji ihtiyacı artar.Bu dönemde annenin yeterli ve dengeli beslenmesi gerekmektedir.Bu dönemde annenin aşırı enerji alımı; gebelikte aldığı kilolar ile beraber tekrar bir ağırlık kazanımına neden olur.
Emziklilikte de beslenmenin 2 amacı vardır.
- Annenin besin depolarını dengede tutmak,
- Salgılanan sütün yeterliliğini ve verimliliğini artırarak, bebeğin normal büyüme ve gelişmesini sağlamaktır.
Emzikli anneye beslenme önerileri;
- Bebek emzirilirken gebelik öncesine göre daha fazla sıvı alınmalıdır.Sıvı alımı 3 litre (10–12 su bardağı ) kadar olmalı ve özellikle su,nane,papatya,ıhlamur gibi bitki çayları veya şekersiz komposto suları, limonata gibi hafif doğal içecekler şeklinde tercih edilmelidir.
- Kalsiyum yönünden zengin olan süt ve ürünleri yeterli miktarda tüketilmelidir.
- Vitamin ve minerallerden zengin meyve ve sebzelerin tüketimi arttırılmalıdır.
- Protein ihtiyacınızın karşılanması için her gün mutlaka yumurta veya etli sebze yemeği yenilmelidir.
- Besinlerin hazırlanmasında sağlıklı pişirme yöntemleri kullanılmalıdır.(ızgara,fırında veya haşlama yöntemleri kullanılmalı, kızartmadan uzak durulmalıdır.)
- Ambalajlı besin tüketimi azaltılmalıdır.
- D vitamini besinlerde bulunmaz. Ancak güneş ışınlarının doğrudan cilde yansımasıyla sağlanır. Bu nedenle emzikli anne güneşten yeterince faydalanmalıdır.
- Yemeklerde mutlaka iyotlu tuz kullanılmalıdır.
- Kafein tüketimi kısıtlanmalıdır.Çay,kahve tüketimi yemeklerden 1 saat sonra veya önce günde 2 bardağı geçmeyecek şekilde olmalıdır.
- Şeker boş enerji kaynağı olduğundan yerine kan yapıcı pekmez tüketilmelidir.
- Sebze ve meyveler bol su ile yıkanmalıdır.
- Sigara ve alkol kullanılmamalıdır.
- Demir yönünden zengin yiyeceklerle birlikte C vitamini kaynağı olan domates, biber, maydanoz, kıvırcık gibi taze sebzeler ve portakal, greyfurt, çilek gibi meyvelerin alınması demir emilimini artırır.