Proje Açıklaması
Gebelik Dönemi Beslenmesi
Gebelik insan yaşamında beslenmenin en önemli olduğu evrelerden biridir. Gebenin bu dönemde hem kendisinin hem de bebeğin gereksinmelerini karşılayabilmek için beslenmesine daha fazla dikkat etmesi gerekmektedir.
Gebe kadının gebeliği süresince;
- Kendi fizyolojik gereksinmelerini (enerji ve besin öğelerini) karşılamak,
- Vücudundaki depolarını (besin öğeleri yedeğini) dengede tutmak,
- Anne karnındaki bebeğin sağlıklı büyüme ve gelişmesini sağlamak,
- Emzirmeye hazırlık için salgılanacak sütün enerji ve besin öğelerini karşılamak için yeterli ve dengeli beslenmesi gerekir.
Gebelikte fetüsün büyüme ve gelişmesi, annenin günlük aldığı besinlerin plasenta aracılığıyla fetusa taşınmasıyla olanaklıdır. Fetus her koşulda enerji ve besin öğeleri gereksinmesini annenin depolarından karşılamaktadır.Gebelik döneminde günlük enerji ve besin öğeleri gereksinimi artmaktadır. Kadının gebelikte yetersiz ve dengesiz beslenmesi kendisinin ve bebeğinin sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir.Yetersiz ve dengesiz beslenme düşük doğum ağırlıklı bebeklere veya ölü doğumlara neden olabilmektedir.Araştırmalara göre küçük veya yeterince gelişmeden doğan bebekler yetişkin yaşamlarında da çeşitli sağlık sorunları ile karşılaşmaktadırlar. Yalnızca yetersiz beslenme değil,annenin gebelik döneminde aşırı kilo alımı erken doğum, hipertansiyon gibi problemlere de neden olabilmektedir.
Gebe kadınların besin gereksinimleri;
- Yaş
- Fiziksel aktivite durumu
- Gebeliğin başlangıcındaki ağırlık
- Besin depolarının yeterlilik derecesi gibi birçok etmene bağlıdır.
Gebelikte bazal metabolizma hızı (BMH) normalin ortalama %20’si kadar artar. Bu artışın gerektirdiği besin öğelerinin karşılanması annenin kendi sağlığı için gerekli olduğu kadar fetüsün normal gelişimi için de önemlidir. …